Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Szolnok város és térsége területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre

2022-03-04

A projektet Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (2023.01.01. napjától Építési és Közlekedési Minisztérium) konzorciuma valósítja meg.

Hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Szolnok város és térsége területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre.

Szerződés száma: KEHOP-3.2.1-15-2017-00028
Támogatás összege: 1 561 397 150 Ft
Összköltség: 1 779 998 012 Ft
A projekt megvalósításának kezdete: 2017.12.19.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2023.12.31.
A támogatás mértéke: 87,719039%

NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, mint Szolnoki Társulással konzorciumi szerződés keretében valósul meg a projekt.

A PROJEKT RÉSZLETES BEMUTATÁSA

Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás (továbbiakban: Társulás) a térség szilárd hulladéklerakóinak rekultivációjának megvalósításának hatékonyabb és célszerűbb megoldása, a közszolgáltatás színvonalának javítását szolgáló fejlesztések megvalósítása érdekében, valamint, együttműködésük intézményesítése és a közös érdekérvényesítés elősegítése jegyében került létrehozásra. A társulást jelenleg 26 önkormányzat, Abony, Fegyvernek, Jászkarajenő, Kenderes, Kengyel, Kétpó, Kőröstetétlen, Kuncsorba, Martfű, Mezőtúr, Örményes, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Szajol, Szászberek, Szolnok, Tiszajenő, Tiszapüspöki, Tiszatenyő, Tiszavárkony, Tószeg, Törökszentmiklós, Túrkeve, Újszász, Vezseny, valamint Zagyvarékas alkotja.

A Társulás ISPA és KEOP források felhasználásával sikeresen modernizálta hulladékgazdálkodási rendszerét az elmúlt évtizedben. A Tagönkormányzatok sikeres együttműködése és erőfeszítései révén kiépített jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszer az ország egyik legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszere, azonban a hulladékgazdálkodási infrastruktúra egyes elemei kapacitáshiányokat mutatnak, illetve további fejlesztések elvégzése szükségesa költség-hatékonyság javítása érdekében. Fentiekre tekintettel az EU 2014-2020 ciklusa között rendelkezésre álló fejlesztési források elnyerése érdekében a Társulás sikeresen pályázott a KEHOP-3.2.1 pályázati azonosítószámú, „Az előkezelés, a hasznosítás és az ártalmatlanítás alrendszereinek fejlesztése a települési hulladék vonatkozásában” című pályázati felhívásra, a Támogatási szerződés megkötésére 2018.01.24-én került sor. A TSZ 4. sz. módosítása 2022.01.21-én került aláírásra. A projekt 1.589.283.934 Ft uniós támogatást nyert, melyhez 190.714.078 Ft központi költségvetésből biztosított önerő társult, le nem vonható ÁFA összege 20.407.657 Ft, így a projekt támogatható összköltsége tervezetten 1.800.405.669 Ft.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.10.01.

A projekttel szembeni szakmai elvárás a projektterületen élők megfelelő hulladék-gazdálkodási közszolgáltatással történő ellátásának biztosítása az Országos Hulladék-gazdálkodási Közszolgáltatási Tervnek megfelelően. A projekt keretében Jász-Nagykun-Szolnok megye észak- és délnyugati része hulladék gazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése történik meg, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtésre.

A projekt során megvalósul a meglévő, elkülönítetten gyűjtött hulladékok utóválogatását biztosító, Szolnok, Újszászi úton található kézi válogatócsarnok technológiai fejlesztése. A technológiai sor bővítése szükségessé teszi a meglévő válogató csarnok bővítését, illetve ennek okán szükséges a térburkolatok bővítése, új kerítésszakasz kialakítása, térvilágítás bővítése, a villamos energia hálózat bővítése és szociális konténerek beszerzése. Az új válogató művet üvegtároló, illetve három oldalról fedett bálatároló szín egészítené ki. A projekt keretein belül a komposztáláshoz kapcsolódóan teleszkópos rakodó, aprító, rosta-, az Újszászi úti átrakóállomás kiszolgálására pedig préskonténer beszerzése is meg fog valósulni.

A projekt másik hangsúlyos eleme a fejlesztési kérelemben szereplő, Tószegen megvalósítandó komposztáló telephely létesítése. Jelenleg a Társulás részéről kizárólag Kétpón érhető el komposztáló, mely rendkívül jelentős szállítási költség többletet hordoz magával. (forduló távolság kb. 82 km Szolnok-Kétpó viszonylatban). Az új komposztálóval és a meglévő mobil eszközökkel lehetőség nyílik a közelség elvének következetes érvényesítésére mely költség-hatékonysági szempontból jelentős fejlődést hoz.

KIVITELEZÉS

  • Közbeszerzési eljárás eredményhirdetése: 2021.09.03.
  • Feladat: tervezés és kivitelezés
  • FIDIC SÁRGA könyv alapján
  • Cég: Bazaltech Mérnöki Szolgáltató Kft + Homokhátsági Környezettechnikai Kft.
  • Aláírva: kivitelező részéről 2021.12.03. és 2021.12.16.
  • Hatályba lépett: 2022.02.07.

GALÉRIA

Feltöltés alatt.

KAPCSOLAT

info.szolnok.hu

VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

Ötvenéves jubileumát ünnepli a pedagógiai szakszolgálat

2024-04-17

Fennállásának félévszázados jubileumát ünnepli a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézménye, ebből az alkalomból Múlt és jövő a jelenben címmel rendeztek konferenciát a városháza dísztermében.

A roma kultúra sokszínűségét mutatták meg a Szigligeti Színházban

2024-04-12

Második alkalommal ünnepelték gálaműsorral Szolnokon a roma kultúra napját. A Szigligeti Színházban tehetséges roma fiatalok és felnőttek álltak színpadra, hogy bemutassák tudásuk legjavát. A rendezvényen részt vett Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Szalay Ferenc polgármester.

Változik a Véső úti strandfürdő nyitva tartása

2024-03-28

A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft., mint a Véső úti strandfürdő üzemeltetője tájékoztatja Kedves Vendégeit, hogy a strandfürdő ideiglenes jelleggel - a nyári üzemeltetésre történő átállás miatt 2024. április 8-tól kezdődően nem üzemel.

FELHÍVÁS villamos hálózatok környezetének tisztán tartására

2024-03-27

FELHÍVÁS villamos hálózatok környezetének tisztán tartására

A szabadságharc hősei előtt tisztelgett Szolnok

2024-03-15

A százhetvenhat évvel ezelőtti 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk országszerte, így Szolnokon is. A Kossuth téren látványos és színes programmal várták az ünneplőket.