Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Oktatás, ifjúság

Szolnok nevelési-oktatási intézményeiről

Szolnok Megyei Jogú Város képzési palettáján az oktatási és nevelési intézmények széles skálája megtalálható. A tehetségek kibontakoztatásra már az óvodai nevelésben is lehetőséget biztosít a város 20 tagóvodája. Az alapfokú oktatási intézményekben minden gyermek, szülő megtalálhatja a tanuló egyéniségének megfelelő képzési programot. Alapfokú művészetoktatás, zene, tánc, sportolási és nyelvtanulási lehetőség várja a diákokat, illetve a sajátos nevelési igényű tanulók is magas szakmai színvonalú oktatásban részesülnek.  

A Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott gimnáziumok országosan kiemelkedő továbbtanulási mutatókkal rendelkeznek. Emellett a város fenntartása alatt álló középfokú oktatási intézmények több évtizedes sikeres működése eredményeképpen Szolnok a régióban a képzés meghatározó szereplőjévé vált.

A felsőfokú oktatásra és érettségire történő gimnáziumi felkészítés mellett a szakképzésben a munka-erőpiaci igényekhez igazodva történik a beiskolázás. A színvonalas szakoktatást segíti 2010-ben átadott Jász- Nagykun- Szolnok Térségi Integrált Szakképző Központ Oktatási Központjában új és felújított tanműhelyek. 650 m2–en lézer-labor, hegesztő-oktató tanműhely, központi sűrített-levegő hálózat, taniroda, pénztárgép-kabinet, idegen- nyelvi labor, mikrovezérlők - szenzortechnika kabinet egy időben 120 tanuló számára biztosít lehetőséget oktatásra és a szakmai vizsgákra való felkészülésére.

A gazdaság és a szakképzés rendszerének együttműködése révén új munkahelyek teremtődhetnek a városban. Várhatóan a képzés minőségének javulásával megnő a szakmunkások és a szakmák presztízse is.

Szakképzés a két nagy oktatási intézményben a Szolnoki Szolgáltatási Szakközép és Szakiskolában (www.szolgszi.hu), valamint a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában (www.szolmusz.hu) az alábbi szakmacsoportokban folyik: kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció, vendéglátás-idegenforgalom könnyűipar, élelmiszeripar, egyéb szolgáltatások, közgazdaság, egészségügy, szociális szolgáltatások, informatika, faipar, építészet, közlekedési, gépészeti, vegyipar, környezetvédelem-vízgazdálkodás,  elektrotechnika- elektronika.

Mind két intézményben a munkaerő - piaci igényeket figyelembe véve felnőttoktatás és felnőttképzés is folyik. A legmagasabb szakmai felkészültséget garantáló mesterképzésben és mestervizsga letételére is lehetőséget biztosítanak iskoláink.

Lemorzsolódáson és a hazánkat sújtó szakmunkáshiányon kíván segíteni  a három éves  duális szakképzés bevezetése. Jelenleg minden szakiskolai beiskolázásunk e szerint történik. A tanulók a második  és harmadik tanévben vállalatoknál, vállalkozóknál töltik a szakmai gyakorlatot, ezért   rendkívül fontosnak tartjuk a vállalkozások, gazdálkodó szervezetek szerepvállalását is a tanulók gyakorlati képzése és a szakmai utánpótlás nevelése terén.

 [Intézményi címlista: önkormányzati, nem önkormányzati intézmények listája]

Ifjúsági élet

A Szolnok Városi Diákok Tanácsa hosszú évek óta a város legaktívabb, a városi középiskolák diákjait képviselő szervezet. Színes ötleteikkel, programjaikkal, városi szintű rendezvényeikkel folyamatosan kínálnak szabadidő eltöltési lehetőséget a szolnoki fiataloknak. Szolnok közéletében is folyamatosan jelen vannak: minden közgyűlésen, városi rendezvényen, ünnepségen képviselik a szolnoki diákokat. Megyei, illetve országos fórumokon is rendszeresen részt vesznek, saját programjaikon kívül országos eseményekhez is kapcsolódnak.

A Szolnok Városi Diákok Tanácsa számos, már hagyománnyá vált rendezvénnyel készül minden évben: Végzős Diákok köszöntése, Diákközgyűlés, Diákpolgármester választás, „Aludj máskor!” 24 órás vetélkedő a középiskolások számára. Emellett számos városi szintű önkéntes akcióban is részt vesznek. Karácsonykor házhoz viszik a város ajándékcsomagjait a leginkább rászoruló családok számára. 2011 tavaszán kortárs segítő programot szerveztek a fogyatékkal élő társaikkal.

A szolnoki diákközgyűlés szorosan kapcsolódik a Szolnok Városi Diákok Tanácsának munkájához. Szép példája ennek a napokban átadott szolnoki Lakat-fa(l), amely a diákközgyűlésen elfogadott program volt, a népszerűsítésében pedig a diáktanács, mint rendszeresen ülésező szervezet nagy szerepet vállalt.

A Szolnok Városi Diákok Tanácsának „kistestvére” a Szolnoki Gyermektanács, amely az általános iskolák diákönkormányzatainak delegáltjaiból áll. A GyT rendszeresen részt vesz a diáktanács rendezvényeinek szervezésében, de saját programjaik is vannak. Minden évben karácsony előtt pár nappal ellátogatnak a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet gyermekosztályára, ahol az általuk gyűjtött plüssállatokkal ajándékozzák meg az ünnepeket a kórházban töltő beteg társaikat. A program neve: „A GyT angyalkái a kórházba látogatnak”.  

Kapcsolat:

Csáki Gabriella, a Szolnok Városi Diákok Tanácsának elnöke  

e-mail: csakigabriella@yahoo.com

Kosztyu András, Szolnok Megyei Jogú Város diákpolgármestere

e-mail: kiskosza[kukac]gmail.com

http://www.facebook.com/vdtszolnok

Letölthető anyagok:

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app