Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Évadzáró: Molnár László színművész a Szolnoki Szigligeti Színház örökös tagja lett

 • Évadzáró: Molnár László színművész a Szolnoki Szigligeti Színház örökös tagja lett
 • Évadzáró: Molnár László színművész a Szolnoki Szigligeti Színház örökös tagja lett
 • 2024-06-06
  – Egyedülálló az évad abból a szempontból, hogy tizenhat saját gyártású előadást vittünk színpadra – kezdte az értékelést az évadzáró társulati óülésen Barabás Botond igazgató. A direktor kifejtette, hogy az évtizedek óta megszokott színházi bérletváltási trend jelentősen megváltozott. Elmagyarázta, hogy manapság egyre többen vannak azok, akik nem éves „kötöttséget” vállalnak.
   
  – Nem váltanak bérletet, viszont tudjuk, mert látjuk és megismerjük őket, hogy minden egyes előadásunkra alkalmi jegyet vesznek. Nem a számtani végeredmény, hanem az összeadási művelet egyes tételeinek nagysága változott meg. A 2023/24-es évadban mintegy hetvenötezren látogatták meg a színházat. A nyolcezer-ötszáz eladott bérlet miatt negyvenezren tértek be a teátrumba, és sokat mondó, hogy harmincötezren váltottak jegyet. A legtöbb vidéki színház részéről irigylésre méltóak ezek a számadatok – szögezte le az igazgató. 
   
  A színházvezető arról is beszámolt, hogy idén számos díjat sikerült bezsebelniük, és még hátravan a kaposvári Országos Színházi Találkozón való részvétel. Hozzátette, 2025-ben Szolnok és a Szigligeti lesz a házigazdája a legjelentősebb hazai szakmai összejövetelnek, az Országos Színházi Találkozónak.
   
  – Az előző évadból műsoron tartottuk A fösvényt, az Ágacskát, a Király beszédét, a New York-i komédiát, Az öldöklés istenét és a Névtelenült, miközben befogadtuk a Bor, mámor, szerelem előadást. Ebben az évadban kettőszázötvenkét előadást állítottunk színpadra. Ebből tizenhét „KultUp” előadással mentünk az iskolákba. A Csongor és Tünde előadást háromszázkilencven, a Beszterce ostromát pedig hatszáznegyvenöt, összese 1035 diák látta.
   
  – A Szolnoki Tankerülettel való együttműködés eredményeképpen kilencvenegy rendhagyó irodalom órát tartottunk, közel háromezer diáknak a vármegyénkben, Szolnoktól Öcsödig számtalan településen – hangsúlyozta Barabás Botond.
   
  – Tovább folytatódott a Lázár Ervin program is. Az Ágacska című előadásunkkal nemcsak mi fogadtuk színházunkban az általános iskolás gyerekeket, hanem Karcagra is ellátogattunk hozzájuk, három előadással. Júniusban folytatjuk az elmaradt előadások pótlását, ekkor is a karcagi tankerület által szervezett iskolások látogatnak el hozzánk – jegyezte meg.
   
  – Ebben az évadban márciustól indítottuk az Ifjúsági-bérletet, három előadással: az Eldorádó, a Hajmeresztő és a Figaro házassága produkciókkal. Ebben a bérletes rendszerben, az országban az elsők között, lehetőséget biztosítottunk a fogyatékossággal élőknek infokommunikációs akadálymentesítéssel a produkciók megtekintésére és megértésére. A látássérülteknek audionarriációval, a hallássérülteknek jelnyelvi tolmácsolással hoztuk közelebb, tettük érthetőbbé az előadásokat. Ezen kívül a látás- és hallássérült nézőink számára lehetőséget biztosítottunk, hogy körbejárhassák és „letapogathassák” a színpadi díszleteket és kellékeket – sorolta az érzékenyítő kezdeményezéseket a direktor. E témakörben emlékeztetett, hogy a Szolnokról elindult Ádámok és Évák Ünnepét a Szigligetiben immáron tizennegyedik alkalommal rendezték meg még február 29-én, tizenkét iskola részvételével.
   
  Az évadzárón megjelent dr. Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság művészeti főosztályának vezetője köszönetet mondott a városnak, valamint személy szerint Szalay Ferenc polgármesternek a színházi támogatásért, valamint, mint megjegyezte: „A legtöbbet az irodámban járó és a színházáért lobbizó direktornak”, Barabás Botondnak.
   
  Szalay Ferenc polgármester egy sportos hasonlattal élt a Szigligeti társulatának és lelkes munkatársainak és segítőinek méltatásakor: „Balázs Péter 240 centiméterre emelt lécét a szolnoki színház vezetése 242-re emeltette, és simán átvitte…!”.
   
  Az évadzárón elbúcsúztatták a pihenőszolgálatba vonuló Somogyiné Borhi Gizella korábbi jegyiroda-vezetőt és Dobos Györgyné Labancz Mária öltöztető tár-vezetőt. A kollégáik által is elismert, kiemelkedő tevékenységével a színház művészeti tevékenységét segítő Kósa Ildikó súgó, ügyelő Szendrey Brigitta- díjat vehetett át, míg Molnár László Jászai Mari-díjas színművészt a Szolnoki Szigligeti Színház örökös tagjának választották.
  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Két kiváló szakember kapott Kálmándi Mihály-díjat Semmelweis-nap alkalmából

  2024-07-02

  Semmelweis-nap alkalmából tartottak ünnepséget a városháza Hubay Ferenc dísztermében, ahol átadták a Kálmándi Mihály díjat, illetve öt fogorvos címzetes főorvosi címet igazoló oklevelet kapott.

  Különleges programokban bővelkedik az idei Múzeumok Éjszakája

  2024-06-18
  Tárlatvezetések, szerelmi jósda, tűzugrás, zenés programok és kézműves foglalkozások is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon.
   
      

  A pedagógusokat köszöntötték a Szolnoki Galériában

  2024-05-31

  A legszebb hivatást gyakorolják, gyermekeket nevelnek, jellemet formálnak, példát mutatnak. A szolnoki önkormányzat csütörtökön a Szolnoki Galériában köszöntötte a pedagógusokat. Az eseményen megjelentek a vármegyeszékhely és a vármegye elöljárói, számos intézmény és hivatal képviselője, és természetesen a főszereplők: oktatók, nevelők, pedagógusok. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lázár János építési és közlekedési miniszter.

  Fókuszban a daganatos betegségek - Egészségfórumot tartottak a városházán

  2024-05-30

  A mozgásszegény életmódnak, az egészségtelen táplálkozásnak is köszönhetőn egyre gyakoribb a rákdiagnózis, a civilizációs betegség mind több embert érint. A megelőzésről, a gyógyítás és gyógyulás lehetőségeiről tartottak egészségfórumot a városházán.

  Megnyílt a Várkapu látogatóközpont

  2024-05-28

  Európa végváraként védjük a kontinens keresztény kultúráját, védjük nemzeti mivoltunkat - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Szolnokon.