Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Új díszpolgára lett Szolnoknak

 • Új díszpolgára lett Szolnoknak
 • Új díszpolgára lett Szolnoknak
 • 2023-08-31
  Szolnok immár több mint két évtizede a Pest-Szolnok vasútvonal átadásának emléke előtt is tisztelegve szeptember elsején ünnepli a város napját, a megyeszékhely legrangosabb díjait is hagyományosan ekkor adják át.
   
  Csütörtökön az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban rendezett nagyszabású gálaműsoron megjelentek a város vezetői, kulturális és gazdasági életének meghatározó szereplői és a korábbi díjazottak, köztük Anisits Ferenc, Szolnok Díszpolgára. Szalay Ferenc polgármester ünnepi beszédében a díjazottak érdemeit, a munkásságuk által teremtett értékeket méltatta.
   
  - Amikor az ezredfordulóhoz érve a város napján töprengtünk városunk gazdasági vezetőivel, tudósaival, közéleti szereplőivel, nem véletlenül választottuk a Pest-Szolnok vasútvonal átadásának napját - mondta beszédében a város első embere. - A vasút megváltoztatta az életünket, s a mai napig meghatározó gazdasági erő.
   
  Szalay Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a szolnokiaknak van mire büszkének lenniük, a kulturális élet, a gazdasági sikerek, a sporteredmények mind-mind azt mutatják, a szolnokiak megdolgoznak a sikereikért, s azokat el is érik.
   
  - Két év múlva Szolnok írásos emlékek szerinti fennállásának 950. évfordulóját ünnepelhetjük. Büszkék lehetünk arra, hogy ha többet is dolgozva, de képesek vagyunk a céljainkat elérni.
   
  Szalay Ferenc szerint sikeres és eredményekkel szegélyezett jövő vár Szolnokra. Mint mondta, az M4-es gazdasági hasznát a következő időszakban fogjuk igazán élvezni, ipari parkjaink bővítése már nem csupán terv, s a honvédség fejlesztéseinek középpontjában Szolnok található, azaz hamarosan 1500-2000 családdal többen leszünk, így új bölcsődére, óvodára, s természetesen a családtagoknak álláshelyekre lesz majd szükség. De nem csupán ez az út létezik, Szolnok Budapest közelségével, a reptér mondhatni szomszédságával vonzó befektetői célpont, s egy letelepedésre tökéletes település már most is.
   
  A gála végén Szolnok friss díszpolgára, a Stadler vonatgyárának korábbi igazgatója, Dunai Zoltán pohárköszöntőjében arra hívta fel a figyelmet: ez egy rendkívül befogadó város, ahol lehet ás érdemes is alkotni.
  - Nagyszerű dolog, hogy itt a közélet nem a különbségeket keresi, hanem azt nézik, mi köt össze. Ez nagyon sokat segített nekünk akkor, amikor a Stadler magyarországi vonatgyárának kerestük a megfelelő helyet. Szolnok akarta ezt a befektetést, mi pedig örömmel jöttünk egy olyan helyre, ahol a közösség ennyire befogadó - mondta Dunai Zoltán. 
   
  2023-ban a következő kiválóságok vehették át az elismeréseket:
   
  Szolnokért Emlékérem Arany fokozata
  Vajna Katalin zenepedagógus, kóruskarnagy, az Ádám Jenő Zeneiskola alapítója
   
  Gróf Szapáry Gyula-díj
  Auchan Szolnok
  Borovi Faipari Zrt
  Dancz János ev., az Evezős Csárda tulajdonosa
   
  Kátay Endre-díj
  Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft.
   
  Ezüst Pelikán Díj
  Dr. Rudner Ervin főorvos, a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet főigazgatója
  Guba Kálmánné kuratóriumi elnök - Coop Szolnok a Közösségért Alapítvány
  Nagy Dénes közlekedésépítő mérnök, tervező
   
  Szolnok Díszpolgára kitüntető cím
  Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. alapító-vezérigazgatója
   
  A gálaműsor színvonalát fellépésével emelte Polgár Kristóf, a Szigligeti Színház művésze, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Bartók Béla Kamarakórus, Mága Cintia Kira, a Szandaszőlős Táncegyüttes, a Tallinnka Gyermek Táncegyüttes, a Corvinka Gyermek Néptáncegyüttes és a Tisza Táncegyüttes felnőtt táncosai.
  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Ötvenéves jubileumát ünnepli a pedagógiai szakszolgálat

  2024-04-17

  Fennállásának félévszázados jubileumát ünnepli a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézménye, ebből az alkalomból Múlt és jövő a jelenben címmel rendeztek konferenciát a városháza dísztermében.

  A roma kultúra sokszínűségét mutatták meg a Szigligeti Színházban

  2024-04-12

  Második alkalommal ünnepelték gálaműsorral Szolnokon a roma kultúra napját. A Szigligeti Színházban tehetséges roma fiatalok és felnőttek álltak színpadra, hogy bemutassák tudásuk legjavát. A rendezvényen részt vett Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Szalay Ferenc polgármester.

  Változik a Véső úti strandfürdő nyitva tartása

  2024-03-28

  A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft., mint a Véső úti strandfürdő üzemeltetője tájékoztatja Kedves Vendégeit, hogy a strandfürdő ideiglenes jelleggel - a nyári üzemeltetésre történő átállás miatt 2024. április 8-tól kezdődően nem üzemel.

  FELHÍVÁS villamos hálózatok környezetének tisztán tartására

  2024-03-27

  FELHÍVÁS villamos hálózatok környezetének tisztán tartására

  A szabadságharc hősei előtt tisztelgett Szolnok

  2024-03-15

  A százhetvenhat évvel ezelőtti 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk országszerte, így Szolnokon is. A Kossuth téren látványos és színes programmal várták az ünneplőket.