Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Még idén átadják a Szolnoki Várkerületet

 • Még idén átadják a Szolnoki Várkerületet
 • Még idén átadják a Szolnoki Várkerületet
 • 2023-06-07
  Még idén át kell adni a várkerületet, így szól a támogatási szerződés. Szolnok önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében, a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívásra „Szolnok VÁR! - Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése címmel. A projektről kedden délután Szalay Ferenc polgármester és Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser tartott előadást a Városháza dísztermében.
   
  A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága mintegy 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette a programot. A projekt keretében az egykori szolnoki végvár területét fejlesztik, ahol a régi vár ikonikus pontjai jelennek meg épített és virtuális eszközökkel.
   
  – Számtalan turisztikai csoda fellelhető városunkban – kezdte mondanivalóját Szalay Ferenc polgármester. – Gondoljunk csak bele, hogy a Reptártól kezdve a Tiszaparti sétányon át számos park és rendezvényközpont, valamint sportlétesítmény várja a helybélieket és az ide látogatókat Szolnokon. A fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben elérhetővé válik a szolnoki vár maradványainak megtekintése, amely kuriózumnak számít majd Szolnokon.
   
  Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser arról számolt be, hogy egy bonyolult és hosszadalmas projektről van szó, amelyet remélhetőleg ez év december 20-án átadnak.
   
  – XIX. század eleji teljes pusztulása előtt 800 évig a Magyar Királyság országos jelentőségű erőssége a szolnoki palánkvár – kezdte mondanivalóját Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser.
   
  – A helyet egyedivé teszi a 125 éve betelepült művésztelep, ami még tovább emeli egyediségét. A jelenlegi projekt keretében a város kulturális adottságaira épülő új vonzerő készül. Megépült az egykori végvár kaputornyára emlékeztető Várkapu látogatóközpont, benne interaktív várkiállítással. A fejlesztés tartalmazza a szolnoki végvár egyéb részeinek a megjelenítését is. A Zagyva-gáton „Bástyasétány” elnevezéssel díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje a várfalat imitálja és megidézi a 16. századi palánkvár nyugati oldalát. A későbbiekben rendezvénytérként, valamint kiállítóhelyként is funkcionál majd a Művésztelep kertjében található úgynevezett „Művésztorony”, amelyet a század elején itt élő művészek építettek fel a vár megmaradt köveiből. A fejlesztés keretében „Múltjelek” elnevezéssel a vár látható és az idők folyamán elpusztult részeit megjelenítő állomások készülnek.
   
  Az eseményen dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója az Egri vár, mint turisztikai attrakció címmel tartott előadást. Célja az Egri vár és környezetének bemutatása volt, amely példa lehet a Szolnoki Vár fejlesztéseivel kapcsolatban is.
   
  – Számtalan tervünk van – taglalta. – Azonban azt gondolom, hogy egy turisztikai attrakcióhoz elengedhetetlen a humán erőforrás és a szakmai munka. Ha belegondolunk az épített környezet önmagában nem sokat mond, ehhez több plusz tartalomra lesz szükségünk. A pedagógia, a digitalizáció és a szakmai közösség erejével azonban számtalan lehetőségünk adódik megszólítani az embereket.
  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  A roma kultúra sokszínűségét mutatták meg a Szigligeti Színházban

  2024-04-12

  Második alkalommal ünnepelték gálaműsorral Szolnokon a roma kultúra napját. A Szigligeti Színházban tehetséges roma fiatalok és felnőttek álltak színpadra, hogy bemutassák tudásuk legjavát. A rendezvényen részt vett Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Szalay Ferenc polgármester.

  Változik a Véső úti strandfürdő nyitva tartása

  2024-03-28

  A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft., mint a Véső úti strandfürdő üzemeltetője tájékoztatja Kedves Vendégeit, hogy a strandfürdő ideiglenes jelleggel - a nyári üzemeltetésre történő átállás miatt 2024. április 8-tól kezdődően nem üzemel.

  FELHÍVÁS villamos hálózatok környezetének tisztán tartására

  2024-03-27

  FELHÍVÁS villamos hálózatok környezetének tisztán tartására

  A szabadságharc hősei előtt tisztelgett Szolnok

  2024-03-15

  A százhetvenhat évvel ezelőtti 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk országszerte, így Szolnokon is. A Kossuth téren látványos és színes programmal várták az ünneplőket.

  Ezüst Pelikán-díjjal ismerték el Udovecz György munkásságát

  2024-03-04

  A szolnoki csata talán a leglátványosabb szabadtéri rendezvénye Szolnoknak, évről-évre sokezer érdeklődőt vonz. Ehhez azonban sok-sok ember elkötelezett munkájára is szükség van, hiszen nem kis feladat a megszervezése.