Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Emlékhelyet is avatnak a szolnoki csata 175. évfordulóján

 • Emlékhelyet is avatnak a szolnoki csata 175. évfordulóján
 • Emlékhelyet is avatnak a szolnoki csata 175. évfordulóján
 • 2024-02-22
  A Tisza vízállása átírta a forgatókönyvet, így idén ismét a Kossuth téren lesz a szolnoki csata. A 175 évvel ezelőtti ütközetre emlékezve immár 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ. 
   
  A március 2-i programról tartott sajtótájékoztatón felidézték, hogy 1849 márciusának első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonta a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkelt a Tiszán és lopva megközelítette Szolnokot. A haditerv bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték.
   
  A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását. A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés katasztrófaként értékelte az ütközetet, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.
   
  Szalay Ferenc is dicsőítő szavakkal szólt a 175 évvel ezelőtti eseményekről. Az azt felidéző hadijátékkal kapcsolatban kiemelte: a város minden évben egy győztes csatával kezdi az évet, ami kell a lelkünknek, s reméljük, kitart az év végégig az érzés. 
   
  Az idei hadijátékon nyolc lovas, 200 magyar és horvát határőr hagyományőrző katona vonul fel. A császári-királyi védelem parancsnoka Ladnai Bálint hagyományőrző százados, a támadó magyar királyi seregek parancsnoka Udovecz György hagyományőrző ezredes. A rendezvény katonai szakértője ezúttal dr. Négyesi Lajos lesz.
   
  Udovecz György, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke főszervezőként az ország egyik legszínvonalasabb hagyományőrző hadijátékaként emlegette a szolnoki eseményt, hiszen az évek alatt, mint mondta, országos szinten is kiérdemelte már ezt az elismerést a program.
   
  – Március másodikán délután egy órától koszorúzást tartunk az 1849. március 5-én elesett honvédek emlékére állított emlékműnél, a Szabadság téren, majd ezután Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt, a Lengyel Légió utcában. Kettő órakor kezdődik a Szolnoki csata történelmi emlékhely felavatása a Verseghy parkban, a csatát megelevenítő hadijátékra pedig fél négykor várjuk az érdeklődőket a Kossuth téren – ismertette a programot a főszervező.
  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Ötvenéves jubileumát ünnepli a pedagógiai szakszolgálat

  2024-04-17

  Fennállásának félévszázados jubileumát ünnepli a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézménye, ebből az alkalomból Múlt és jövő a jelenben címmel rendeztek konferenciát a városháza dísztermében.

  A roma kultúra sokszínűségét mutatták meg a Szigligeti Színházban

  2024-04-12

  Második alkalommal ünnepelték gálaműsorral Szolnokon a roma kultúra napját. A Szigligeti Színházban tehetséges roma fiatalok és felnőttek álltak színpadra, hogy bemutassák tudásuk legjavát. A rendezvényen részt vett Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Szalay Ferenc polgármester.

  Változik a Véső úti strandfürdő nyitva tartása

  2024-03-28

  A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft., mint a Véső úti strandfürdő üzemeltetője tájékoztatja Kedves Vendégeit, hogy a strandfürdő ideiglenes jelleggel - a nyári üzemeltetésre történő átállás miatt 2024. április 8-tól kezdődően nem üzemel.

  FELHÍVÁS villamos hálózatok környezetének tisztán tartására

  2024-03-27

  FELHÍVÁS villamos hálózatok környezetének tisztán tartására

  A szabadságharc hősei előtt tisztelgett Szolnok

  2024-03-15

  A százhetvenhat évvel ezelőtti 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk országszerte, így Szolnokon is. A Kossuth téren látványos és színes programmal várták az ünneplőket.