Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Alkotói pályázat indul a klímavédelem jegyében

 • Alkotói pályázat indul a klímavédelem jegyében
 • Alkotói pályázat indul a klímavédelem jegyében
 • 2021-12-07
  A pályázat tárgya egy figyelemfelkeltő rajz, festmény, plakát, montázs, vagy egyéb kézzel alkotott pályamű valamint fotó videó elkészítése az alábbi témakörökben: 
   
  1. téma: Melegszik a helyzet – azaz Klímaváltozás hatásai a FÖLDÖN /városomban
   
  Manapság kiemelt hír a klíma- vagy éghajlatváltozás, melynek hatásai sokfélék lehetnek: nő a Föld átlaghőmérséklete, ami miatt a sarki jégtakaró és a magashegységi hósapkák olvadnak, húzódnak vissza a gleccserek, emelkedik a tengerszint, egyre több a szélsőséges időjárási jelenség, illetve a természeti katasztrófa (aszály, bozóttűz, árvizek a megszokottnál jóval erősebb viharok, zivatarok stb.). 
  Ebben a témakörben olyan természet rajzokat várunk, amelyek felhívják a figyelmet a klímaváltozás jelenlétére, hatásaira. Természeti katasztrófákat, kihalás szélén álló állatfajokat, a biodiverzitás csökkenését ábrázoló, vagy közvetlen környezetünkben megélt éghajlatváltozást tükröző természeti jelenségeket bemutató figyelem felhívó, meghökkentő és elgondolkodtató alkotásokat várunk. Ötletadó altémák:pl. Amikor a víz az úr., Ég és föld között., Amikor a Föld megmozdul., Kihalás szélén…., Utolsó fehér karácsony. 
   
   
  2. téma: Az ember a FÖLD ellensége? 
   
  Egyre több tudományos kutatás alátámasztja, hogy a mostani klímaváltozást jelentős mértékben az emberi tevékenységek során kibocsátott, úgynevezett üvegház hatású gázok (pl. szén-dioxid, nitrogén-oxid, metán és vízgőz) fokozzák, így az éghajlatváltozás mérséklésének egyik eleme az üvegházhatósú gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése (mitigáció) lehet. 
  A CO2, mint ÜHG a fosszilis energiahordozók (C, CH) elégetése (pl. a lakossági villamos energia fogyasztás vagy fűtés) és a közlekedéssel kerül nagy mennyiségben a lakosság által a légkörbe. Ebben a témakörben olyan emberi cselekvéseket bemutató alkotásokat várunk, amelyek azt mutatják be milyen sok területen „teszünk” a környezetünk ellen, ha nem környezettudatosan élünk. A téma mottója „NE TEDD!” Negatív példákat ábrázoló figyelem felhívó rajzokat, plakát terveket, videókat, fotókat, montázsokat stb. alkotást várunk. 
  Ötletadó címek: pl. Városi dugó, Zacskóba zacskó, Pazarlás otthonainkban, Erdőírtás
   
  A KEHOP-1.2.1-18-2018-00038 projekt üzenete, jelen pályázati felhívás célja: 
  A klíma- vagy éghajlatváltozás, mint globális környezeti probléma a Föld teljes lakosságára, így a gyermekek jövőjére is kihatnak, így fontos bevonni őket a folyamatokba, hogy elhivatottak és felnőttként cselekvő polgárok legyenek. 
  A projekt egyik célja a szemléletformálás és az információátadás annak érdekében, hogy a helyi gyermekek/diákok tisztában legyenek azzal, milyen hosszú távú következménye van a környezet védelem hiányának,  hogy mit tudnak tenni helyben a klímavédelem ügyében és hogy közösségi kezdeményezések induljanak meg. 
   
  3. Formai előírások: 
  A pályamű bármilyen méretű, bármilyen technikával elkészített, fekete-fehér vagy színes alkotás lehet. Videó esetén minimum 30mp, maximum 5 perc terjedelmű kisfilm lehet. 
  A pályamű kötelező mellékletei a nyilatkozat hiánytalanul kitöltve aláírással ellátva eredeti példányban, valamint a pályázó adatait tartalmazó dokumentum (alkotó neve, iskolája neve, életkora, telefonszáma, email címe, a választott téma száma és az alkotás címe.)
  A mellékletet és a pályaművet egy borítékba helyezve kérjük beküldeni, online beadás esetén egy üzenetben érkezzen a két csatolmány.  
   
  4. Pályázók köre: 
  A rajzpályázaton szolnoki lakosok, vagy szolnoki intézményben tanulmányukat folytató diákok vehetnek részt két korcsoportban. 
  1. 6-12 évesek
  2. 13-18 évesek
   
  5. A pályaművek benyújtásának módja és határideje: 
  A pályázatokat eredeti példányban postai úton vagy személyesen lehet benyújtani, vagy online formában emailben megküldeni. 
   
  Személyes/ postai beadás:  
  Cím: Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. 
  5000 Szolnok József Attila út 83. 
   A borítékra írják rá: „A klímaváltozás hatása – Alkotói pályázat” 
   
  Online beadás: 
  A pályamunka digitális dokumentációját a meszaros@szvf.hu email címre kell megküldeni. 
  Az üzenet tárgya: „A klímaváltozás hatása – Alkotói pályázat”
   
  A pályaművek hátuljára, vagy egy külön dokumentumban mellé kell csatolni a alkotó nevét, iskolája nevét, életkorát, telefonszámát, email címét, a választott téma számát és az alkotás címét. 
   
   
  BEADÁSI HATÁRIDŐ: DECEMBER 16.
  Az alkotásoknak december 16-ig kell beérkezni.
  A pályaműveket a beérkezést követően egy 3 fős szakmai zsűri értékeli.
  Eredmény hirdetés december 17. 
   
  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Igazgatási szünet a polgármesteri hivatalban 2022. december 22. - 2023. január 6. között

  2022-12-09

  Ebben az időszakban Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában az általános munkavégzés és az általános ügyfélfogadás szünetel. Az alábbi területeken ügyfeleink a következő módon intézhetik ügyeiket, illetve kapnak segítséget:

  Elindul a lakossági LED-csereprogram izzóinak kiosztása

  2022-12-09
  Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata és a CYEB Energiamegoldások Kft. lakossági LED-csereprogramot hirdetett a megyeszékhelyen, melynek köszönhetően a szolnoki háztartások teljesen ingyen juthatnak e program által tartós, energiatakarékos izzókhoz. 

  Elkészült a befogadó játszótér a Széchenyi lakótelepen

  2022-12-07

  A Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően 2017 óta számos befogadó játszótér épült országszerte. Ennek legújabb elemeként Szolnokon, a Széchenyi városrészben a Lovas István úton a huszonkettedik játszóteret adták át. A befogadó létesítmény megépítését a 2021-ben kibocsátott Nagykarácsony sorsjegyek bevételek egy részéből vállalta a nemzeti lottótársaság.

  Tanulmányúton Bielsko Bialába

  2022-12-05

  Szolnok önkormányzata 2022 tavaszán  Tehetségbarát Önkormányzat címet nyert el. A címmel  pénzjutalom is járt, melyet a pályázatban megjelölt célra lehetett felhasználni, így a díjjal járó összegből tanulmányutat szervezett az önkormányzat november 7-10. között Szolnok lengyelországi testvérvárosába, Bielsko Bialába.

  Ötven szolnoki diák vehetett át elismerő oklevelet kiemelkedő teljesítményéért

  2022-12-01

  A város általános-, és középfokú oktatási intézményekben tanuló kulturális-, művészeti-, közösségi- és/vagy sport területen kiemelkedő tevékenységet végzett hátrányos helyzetű diákok számára tartották ünnepséget a Szolnoki Szakképzési Centrumban, melyen részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, a várost képviselve pedig Fejér Andor és Györfi Mihály alpolgármesterek.