Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Ádámok és Évák Ünnepe 2012

 • Ádámok és Évák Ünnepe 2012
 • Ádámok és Évák Ünnepe 2012
 • 2012-01-25 11:26:00

  Balázs Péter nem titkolt szándéka volt, hogy egy nemzeti hagyományt alapozzon meg városunkban. 2012-ben immár harmadik alkalommal rendezi meg a Szigligeti Színház az Ádámok és Évák Ünnepét, a szolnoki középiskolákkal, a Polgármesteri Hivatallal és a szolnoki diákokkal karöltve.

  Az Ember tragédiája (2010) és a Biblia jelenetei (2011) után idén a magyar regék és mondák kerültek a fiatalok figyelmének középpontjába.

  Az idei bemutatót, azaz az Ádámok és Évák ünnepe- Magyar regék és mondák február 07-én 18.00 órakor tartjuk a Szigligeti Színházban.

  Magyar regék és mondák

  A sorsolás a következőképpen alakult:

  1.     Hunor és Magor (A csodaszarvas) - SZOLGSZI Vásárhelyi Pál Közgazdasági és Idegenforgalmi Két Tanítási Nyelvű Tagintézménye

  2.     Attila (Buda, Isten kardja) - Magiszter Alapítványi Gimnázium és Szakiskola

  3.      Álmos (Emese álma, vérszerződés) - Városi Kollégium

  4.     A fehér ló (Szvatopluk) - Verseghy Ferenc Gimnázium

  5.     Lehel kürtje - Tiszaparti Gimnázium és Humán Szakközépiskola 

  6.     Botond - Pálfy Tagintézmény

  7.     A szentgalleni kaland - SZOLGSZI Ruhaipari Tagintézménye

  8.     A Szent Korona - SZOLGSZI Egészségügyi, Szociális Tagintézmény

  9.     Szent István tettei (A veszprémi Gizella kápolna) - Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Gépipari Tagintézménye

  10.Korona és kard - SZOLGSZI Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézmény

  11.Szent László tettei - Liget Otthon

  12.Szent Erzsébet - Széchenyi István Gimnázium

  13.Jankula - Varga Katalin Gimnázium

  14.Mátyás király tettei - Humán Intézet Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium (Humagi)

   

  A végleges sorrend a január 23-i egésznapos próba után alakul ki.

  Az első előadás február 7-én, kedden 18 órakor indul. Az előadást a Szolnok Tv rögzíti, s egy későbbi időpontban leadja.

  A második előadás február 10-én, pénteken következik.

   

  A zsűriben dr. Kállai Mária alpolgármester, Jókai Anna Kossuth-díjas író, Jankovics Marcell Kossuth-díjas kultúrtörténész, rajzfilmrendező, Valkó Mihály tanár, közíró és dr. Horváth László múzeumigazgató foglal helyet.

   

  A Szigligeti Színház vezetőségének nagy öröm és büszkeség, hogy kezdeményezéséhez egyre több színház és város csatlakozik. Sopron, Debrecen, Zalaegerszeg, Keszthely, Békéscsaba és Veszprém már csatlakoztak a mozgalomhoz. Balázs Péter, Kiss József és Bor Zoltán reményei szerint az Ádámok és Évák Ünnepe hamarosan országos, majd a határokon is átívelő nemzeti mozgalommá válik, s követheti a táncházmozgalom sikereit, akár az UNESCO szintjén is. Ha az Ádámok és Évák nemzeti mozgalommá válik, megpályázzák, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes kormányközi bizottsága az úgynevezett "Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe" felvegye a módszert, amely a szellemi kulturális örökség átörökítésének harmadik magyar modelljévé válhat, a busójárás és a táncház után.

  E cél elérése érdekében a színház pályázni fog a jövőben külső forrásokért.

   

   

  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Új körforgalom és kerékpárút könnyíti a Véső úti strand és sporttelep megközelítését

  2023-02-02

  Szolnok önkormányzata jelentleg két projektet valósít meg a Véső úti Sporttelepen és annak környékén, a részletekről Szalay Ferenc polgármester és Molnár Iván önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót.

  Kálmándi Mihály-díjra várja a jelöléseket a város

  2023-02-01

  Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a város egészségügyi intézményeiben és a város egészségügyi ellátásának biztosításában tevékenykedők iránt érzett tisztelete és megbecsülése jeléül évente kiadható „Kálmándi Mihály-díj”-at alapított azok részére, akik a fenti szakterület helyi eredményei, értékei gyarapításában kiemelkedő tevékenységet nyújtanak.

  Módosultak a gázárkedvezmény igénybevételi szabályai

  2023-01-30

  A kormányrendelet módosítása jelentősen enyhíti az önálló lakásokkal szemben korábban megállapított követelményeket, és ezzel kiterjeszti a jogosultak körét.

  Újabb ötvenmillió forint a temető útjainak felújítására

  2023-01-26

  Egyperces felállással és néma főhajtással kezdődött a közgyűlés rendes januári ülése csütörtökön, Szalay Ferenc polgármester távollétében Fejér Andor vezetésével. A városháza dísztermében a jelenlévők a tavaly decemberben elhunyt dr. Kormosné Szombati Mártára, az önkormányzat korábbi Fidesz-KDNP színeiben munkálkodó képviselőjére emlékeztek.

  Káyhákkal segítik a rászoruló családokat

  2023-01-23

  Rászoruló szolnoki családok kaptak támogatást két alapítvány jóvoltából. A Katona József Úti Szolgáltató Pontban a pályázó a Miért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató Alapítvány vezetője, Pappné Szabó Anita dr. Kállai Mária országgyűlési képviselővel és Szalay Ferenc polgármesterrel adott át három kályhát hátrányos helyzetű családoknak.