Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

A megye önkormányzata mintegy 343 millió forintból gazdálkodhat idén

 • A megye önkormányzata mintegy 343 millió forintból gazdálkodhat idén
 • A megye önkormányzata mintegy 343 millió forintból gazdálkodhat idén
 • 2022-02-15

  Az előterjesztés szerint a megyei önkormányzat az idén mintegy 343 millió forint bevétellel és ezzel megegyező összegű kiadással számol. A tervezett bevételen belül 275 millió forintot fordítanak a megyei önkormányzatok működési támogatására, mintegy 68 millió forint a feladattal terhelt költségvetési maradvány. A kiadásokon belül személyi juttatásokra mintegy 233 millió forintot, munkaadókat terhelő járulékokra és szociális hozzájárulási adóra több mint 32 millió forintot terveznek fordítani. Dologi kiadásokra csaknem 35 millió forint, felhalmozási kiadásra mintegy 23 millió forint, egyéb működési célú kiadásokra csaknem 9 millió forint jut a tervek szerint. Az idei évi működési támogatási előleg visszafizetésére 11 millió forintot kívánnak fordítani - olvasható az előterjesztésben.

  Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke a költségvetés elfogadása után azt mondta: feszes, szigorú, kiszámított az idei évi költségvetés. A megyei önkormányzat felelősségteljes gazdálkodást folytat annak érdekében, hogy a kötelező feladatok ellátása mellett az önként vállaltakat is képesek legyenek finanszírozni - tette hozzá.

  Közlése szerint több olyan pályázati konstrukcióban is részt vesz az önkormányzat, amely projektek előkészítésén és tanulmányok megrendelésén dolgozik, ezzel segítve a megyében működő önkormányzatok projektjeit. A közgyűlés elnöke szólt arról is, hogy a karcagi iparterület fejlesztése és tiszafüredi turisztikai projektjük, a Természetbúvár játszóház és túraközpont is még ebben a félévben - vélhetően egy-egy eredményesen lezárt közbeszerzési eljárást követően - már aláírt kiviteli szerződéssel rendelkezik majd és le tudják tenni az alapkövet. A tervek szerint ezeket a projekteket jövő év közepén átadhatják - fűzte hozzá.

  Kitért arra is, hogy szeretnék energetikailag korszerűsíteni a megyeháza műemlék-épületét. Döntöttek a közgyűlésen arról is, hogy a megyei önkormányzat csatlakozik az Interreg Teacher projekthez a klímaváltozás elleni hatékony fellépés támogatása érdekében - mondta. Hubai Imre a közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy az elmúlt héten a megyébe látogató Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosával előremutató egyeztetést folytattak.

  Elmondta: Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szolnok 2030-ig szóló elképzelései illeszkednek Magyarország gazdaságfejlesztési irányaihoz, a helyi vállalkozások igényeihez. Mintegy 1900 milliárd forint fejlesztési forrás jut a megyére és Szolnokra, a kormányzat ezt az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónán keresztül fogja biztosítani - jegyezte meg. A Kreatív régió program forrásai akár száz évre is kihathatnak a térség, a megye, a város fejlődésére - mondta, hozzátéve: 1900 milliárd forintos megyei fejlesztésben 330 milliárd forinttal a Szolnok 2030 program is szerepel.

  Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott szerint történelmi jelentőségű fejlesztések várnak a megyére, régióra, a térségre. Kiemelte: Szolnok megyei jogú város fejlesztése a megye fejlesztése nélkül elképzelhetetlen, a kettőnek együtt kell járni.

  Szalay Ferenc polgármester arról beszélt, hogy a megyében "aki dolgozni akar, meg tudja találni a helyét". Hangsúlyozta, hogy a minőségi munkahelyek számát növelni kell. Kiemelte a közlekedési infrastruktúra, az ipari park fejlesztései, továbbá a szakképzés fontosságát. A polgármester hangsúlyozta, hogy zajlik a szandai elkerülő út és a Csáklya úti híd építésének tervezése, a beruházással a Martfű felőli forgalmat tudják majd "elvinni" Szolnokról.

  A 32-es út mellett ipari park fejlesztés zajlik a megyeszékhelyen - közölte. Kitért arra, hogy a V0 vasútvonal legfontosabb csomópontja Szolnok város lesz rendező pályaudvarral, amely a Budapestre tartó vasúti forgalom csökkentésében játszik majd szerepet. A polgármester szólt arról is, hogy a Holt-Tiszán szállodaépítés előkészületei zajlanak. Várható továbbá a RepTár jelentős fejlesztése és hasonlóan fejlődik a Szolnoki Művésztelep - fűzte hozzá.

  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Elkészült a befogadó játszótér a Széchenyi lakótelepen

  2022-12-07

  A Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően 2017 óta számos befogadó játszótér épült országszerte. Ennek legújabb elemeként Szolnokon, a Széchenyi városrészben a Lovas István úton a huszonkettedik játszóteret adták át. A befogadó létesítmény megépítését a 2021-ben kibocsátott Nagykarácsony sorsjegyek bevételek egy részéből vállalta a nemzeti lottótársaság.

  Tanulmányúton Bielsko Bialába

  2022-12-05

  Szolnok önkormányzata 2022 tavaszán  Tehetségbarát Önkormányzat címet nyert el. A címmel  pénzjutalom is járt, melyet a pályázatban megjelölt célra lehetett felhasználni, így a díjjal járó összegből tanulmányutat szervezett az önkormányzat november 7-10. között Szolnok lengyelországi testvérvárosába, Bielsko Bialába.

  Ötven szolnoki diák vehetett át elismerő oklevelet kiemelkedő teljesítményéért

  2022-12-01

  A város általános-, és középfokú oktatási intézményekben tanuló kulturális-, művészeti-, közösségi- és/vagy sport területen kiemelkedő tevékenységet végzett hátrányos helyzetű diákok számára tartották ünnepséget a Szolnoki Szakképzési Centrumban, melyen részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, a várost képviselve pedig Fejér Andor és Györfi Mihály alpolgármesterek.

  Közösségi válaszok az idősödésre és ennek társadalmi hatásaira

  2022-12-01

  2022 őszén a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium pályázati támogatásával „Lokális Innovációs Menedzsment Modell Projekt (LIMM)” címmel új társadalmi modellkísérletet indított a budapesti székhelyű CédrusNet Egyesület, melyben önkormányzatunk partneri szerepet vállalt.

  Emelkedett a BURSA HUNGARICA ösztöndíj havi összege

  2022-12-01

  Szolnok az idei évben is csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Szociális Ösztöndíjpályázathoz, így októberben már a 23. alkalommal írta ki a pályázatot a szolnoki lakóhellyel rendelkező fiatalok részére.