Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Nyaralók, hétvégi házak és hobbitelkek biztosnága! Otthon is biztonságban

2017-05-17

A családi házak udvara megtelik élettel, előkerülnek a kerti szerszámok, a fűnyírók, motoros fűrészek, elkezdődnek a házak felújítási munkálatai. Ebben az időszakban is kiemelt figyelmet kell fordítani értékeik védelmére, hiszen a szemfüles tolvajok kihasználhatják az óvatlanságot, percnyi figyelmetlenséget és máris megtörténhet a baj.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya útmutatással szolgál, miként lehet elkerülni az áldozattá válást:  
- Nagyon fontos szabály, hogy minden esetben zárják be a kertkapukat, hogy azon keresztül illetéktelenek ne tudjanak bejutni az udvarra!
- Az udvaron történő munkavégzést követően a szerszámokat, eszközöket mindig pakolják, zárják el a műhelyben, szerszámosban, garázsban, hogy azokhoz ne lehessen hozzáférni! Ez baleset-megelőzési szempontból is nagyon fontos!
- Ha szerszámokat, szerszámgépeket vásárol, mindig ellenőrzött forrásból vegye meg őket, soha ne utcán, utcai árusoktól, vagy gépkocsi csomagtartóból!
- Az adás-vételről készüljön mindig dokumentum – ez a jótállási, garanciális kötelességek tisztázását is elősegíti!
- Amennyiben a családi házon olyan jellegű felújítási munkálatokat végeznek, amely során vagy a falazatot, vagy a nyílászárókat ki kell bontani, akkor minden esetben gondoskodjanak azok lefedéséről, lezárásáról, hogy illetéktelenek ne tudjanak bejutni az ingatlanba!
- A festési, tatarozási munkák során használt állványzat is veszélyforrást jelenthet. Így mindig legyenek zárva az ajtók, ablakok az épületen – még az emeleti, padlástéri szinten is – hogy idegenek ne tudjanak az állványon keresztül bejutni a házba!
- Az állványzaton se hagyjanak szerszámokat, elektromos kábeleket!
- A felújításhoz vásárolt építési anyagoknál mindig ellenőrizzék a leszállított mennyiséget, illetve az alapanyag minőségét! Valóban azt hozták-e ki, amit megvásárolt!
- Csak ellenőrzött, leinformálható helyről vásároljon, elkerülve ezzel a későbbi kellemetlenségeket!
- Óvakodjon a trükkös csalóktól, akik magukat „szakembereknek álcázva” próbálhatnak meg kicsalni önöktől pénzt! Ezért mindig ellenőrizze le a megbízott vállalkozókat, akivel dolgoztatnak!
- Minden esetben kössön szerződést a munkát végző vállalkozással, elkerülve ezzel a későbbi kellemetlen helyzeteket! Csak akkor fizesse ki a munkadíjat, ha elkészültek a feladattal!
- A pénzügyi mozgásokat mindig dokumentálják le!
- Az ismeretlen, „utcáról jött” vállalkozókkal szemben kellő óvatosságot tanúsítson, számukra szóbeli megállapodás alapján se fizessen ki előleget!
- Ne engedjen be idegeneket otthonába, udvarára!

Nyaralók, hétvégi házak, hobbitelkek biztonsága

A hobbik, nyaralók és hétvégi házak sok esetben válnak a bűnelkövetők célpontjává abból adódóan, hogy a tulajdonosok sok esetben ritkán látogatják azokat, kieső helyen vannak, nincsenek jelen a szomszédok sem.

Néhány biztonsági intézkedés megtételével elkerülhető az áldozattá válás:
- Mindig zárják be jól az épületeket – fő- és melléképületet egyaránt – hogy azokba
illetéktelenek ne tudjanak bejutni!
- Lehetőség szerint ráccsal szereljék fel a nyílászárókat!
- Ha lehetősége van rá, telepíttessen távfelügyelettel egybekötött riasztóberendezést!
- Értékes elektronikai cikkeket, szerszámgépeket, festményeket, dísztárgyakat, ékszereket ne tároljanak a hobbitelken, hétvégi házban, nyaralóban!
- A kieső időszakban – késő ősz, tél, koratavasz – is keressék fel hétvégi házakat és ellenőrizzék le!
- Ha van olyan ismerőse, szomszédja, aki állandó jelleggel az ön telke közelében lakik, kérje meg, hogy nézzen rá arra időnként!
- Sokan döntenek úgy, hogy a nyári időszakra kiköltöznek a hétvégi házaikba. Ilyenkor tegyenek előkészületi lépéseket állandó lakhelyük védelme érdekében is! Hasznos lehet a biztonsági zárak, hevederek, rácsok felszerelése, riasztórendszer kiépítése.
- Soha ne osszák meg idegenekkel, hogy hosszabb-rövidebb időre lakatlanná válik családi házuk, lakásuk!
- Az interneten, a közösségi médiában se hívják fel erre a figyelmet!
- Kérjék meg szomszédjaikat, hogy figyeljenek az üresen álló épületre, lakásra és baj esetén jelezzenek önnek és a rendőrség felé!
- A hobbitelkeken lévő sufnik, fa szerszámtárolók nem jelentenek kellő védelmet a behatolás ellen, ezekre szereljenek rácsokat, zárakat, lakatpántokat!
- A kerti bútorokat, berendezési tárgyakat mindig helyezzék el biztonságos helyre, ha hosszabb időre üresen hagyják a nyaralót!
- Ha úgy döntenek, hogy házőrző ebet tartanak a hobbin, vagy nyaralónál, mindig - egész évben - gondoskodjanak a megfelelő ellátásáról!
- Lehetőség szerint kerítsék körbe a telket, annak kapuit zárják, a kerítést tartsák karban az illetéktelen behatolások elkerülése érdekében!
- Gyümölcsérés idején a termést szedjék le, ha nincs rá lehetőség, kérje meg ismerősét erre, mert a bűnelkövetőknek, gyümölcstolvajoknak ez is jelezheti azt, hogy lakatlan a ház!
Amennyiben mégis megtörténik a baj és bűncselekmény, törvénysértés áldozataivá válnak, azonnal értesítsék a 112-es általános segélyhívón a rendőrséget! Lehetőség szerint ne változtassák meg a helyszínt!

Az internet veszélyei
A modern kor embere elképzelhetetlen lenne a világsztráda használata nélkül. Az internet segítségével tanul, szerez információkat, tart és teremt kapcsolatot, dolgozik, vásárol, szórakozik, játszik, olvas, művelődik – és még lehetne sorolni azt a temérdek lehetőséget, amit a világháló jelent. Ezt a számtalan lehetőséget nem csak jó és hasznos dolgokra lehet használni, ezt aknázzák ki az internetes bűnözők is, akik a digitális világba próbálják meg átültetni azokat a bűncselekményeket, amelyeket a való világban is elkövetnek. Csalók, zsarolók, tolvajok jelentek meg a neten, akiket egyetlen cél vezérelt, megszerezni a jóhiszemű felhasználók
pénzét. A közösségi oldalakon álprofilok mögé rejtőzve keresik áldozataikat, akiket megtévesztenek és becsalnak hálójukba.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kiemelt figyelmet fordít az internetes bűnözés visszaszorítására, amelynek egyik leghatékonyabb ezköze az, ha nem ad, nem teremt lehetőséget senki az elkövetőknek. Néhány alapvető óvintézkedéssel megelőzhetők a későbbi kellemetlenségek, az áldozattá válás.
- A közösségi oldalakon csak olyan információkat osszanak meg magukról, amelyek később nem okoznak kellemetlen helyzeteket, amelyekkel senki nem tud visszaélni – fotók, videók, bejegyzések!
- Banki adatokat (számlaszám, bankkártyaszám, PIN kód), személyes adatokat - személyiigazolvány vagy lakcímkártya (képe, száma), cím, telefonszám, születési adatok - ne adjanak meg!
- A lenge öltözetben, alsóneműkben készült fotók feltételezhetően sok like-ot eredményeznek, azonban később ezeket a fotókat rossz szándékkal is felhasználhatják, esetleg munkahelyén, vagy az iskolában rossz visszhangot kelthetnek!
- Egy-egy indulatból elkészített poszt, kiírás büntetőjogi következményekkel járhat!
- Soha nem tudhatja kivel folytat beszélgetést a világhálón – álprofilok, anonim profilok – így mindig körültekintően járjon el, mit mond el magáról, magánéletéről!
- A legtöbb munkahelyen, iskolában tilos fénykép- és videófelvételeket készíteni, így azok közösségi oldalon történő megosztása következményekkel járhat!
- Más emberek ugratásáról, kigúnyolásáról, esetlegesen iskolai, vagy utcai verekedésekről készített videók és fényképfelvételek elkészítése és megosztása jogi következményeket vonhat maga után!
- Fontos tudni, hogy az interneten küldött levelek, üzenetek, képek és videók hosszú ideig elérhetőek maradnak a kiszolgálók szerverein, még akkor is visszakereshetők, ha azokat a küldő fél törölte!
- Soha ne adják hírül az interneten, mikor nem tartózkodnak otthon, mikor üres a lakásuk,
családi házuk!
- Az internetes vásárlások alkalmával mindig körültekintően járjanak el! Csak akkor utaljanak pénzt, ha leellenőrizték a vásárlót és megbizonyosodtak arról, hogy valóban a birtokában van az eladásra kínált áru!
- Internetes utalás helyett inkább válassza az utánvételes szállítást, kézbesítést!
- Ha webkamerát használ, ügyeljen arra, hogy illetéktelenek ne tudjanak betekinteni otthonukba, ne tudják felmérni értékeiket, ne tudjanak kíváncsiskodni (kamerabeállítás)!
Ha feltételezi, hogy illetéktelenek visszaéltek adataival, esetleg zaklatják, fenyegetik az interneten, azonnal kérjen segítséget a rendőrségtől és tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón!

VISSZA

Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

További hírek

A pedagógusokat köszöntötték a Szolnoki Galériában

2024-05-31

A legszebb hivatást gyakorolják, gyermekeket nevelnek, jellemet formálnak, példát mutatnak. A szolnoki önkormányzat csütörtökön a Szolnoki Galériában köszöntötte a pedagógusokat. Az eseményen megjelentek a vármegyeszékhely és a vármegye elöljárói, számos intézmény és hivatal képviselője, és természetesen a főszereplők: oktatók, nevelők, pedagógusok. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Fókuszban a daganatos betegségek - Egészségfórumot tartottak a városházán

2024-05-30

A mozgásszegény életmódnak, az egészségtelen táplálkozásnak is köszönhetőn egyre gyakoribb a rákdiagnózis, a civilizációs betegség mind több embert érint. A megelőzésről, a gyógyítás és gyógyulás lehetőségeiről tartottak egészségfórumot a városházán.

Megnyílt a Várkapu látogatóközpont

2024-05-28

Európa végváraként védjük a kontinens keresztény kultúráját, védjük nemzeti mivoltunkat - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Szolnokon.

Tájékoztató a szünidei gyermekétkeztetésről

2024-05-27
A korábbi évekhez hasonlóan Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az idei évben is biztosítja a rászoruló gyermekek számára a déli meleg főétkezést a nyári szünetben.
 

A 175 évvel ezelőtti szolnoki csatára koncertekkel emlékeznek a Szolnoki Szimfonikusok

2024-05-22

175 éve, 1849 tavaszán zajlott a dicsőséges tavaszi hadjárat. A jeles évforduló kapcsán a magyar állam több lépést is tett azért, hogy a sokszor névtelen hősöknek méltó emléket állítson. A Szolnoki Szimfonikus emlékkoncerttel tisztelegnek az évforduló előtt. A részletekről Patkós Imre szakmai igazgató, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester tartott sajtótájékoztatót.