Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Zárul a CLLD program Szolnokon - sajtóközlemény

 • Zárul a CLLD program Szolnokon - sajtóközlemény
 • Zárul a CLLD program Szolnokon - sajtóközlemény
 • 2022-10-29

  Sajtóközlemény

  Zárul a CLLD program Szolnokon

  2022/10/20

  A SzolnOK. Helyi Akciócsoport, – ismertebb nevén „CLLD” – a 2017-ben kezdte meg működését a TOP-7.1.1-16-2016-00013 - „Egy OK.-kal több SzolnOK.! - Közösségi tervezés alapú kulturális és közösségi célú helyi fejlesztések Szolnokon” című pályázat keretében. A CLLD program öt éves működése alatt mintegy 65 db pályázat valósult meg, vagy van támogatott státuszban, több, mint 630 millió Forint értékben. Az infrastrukturális fejlesztések mellett nyílt helyi pályázatok keretében Ifjúsági programok megvalósítására, Kulturális programok megvalósítására és Célcsoportorientált programok megvalósítására pályázhattak Szolnok városában működő civil szervezetek, közintézmények, kis- és középvállalkozások.
   
  Szolnok város kulturális és közösségi életének fejlesztésére, ezen keresztül pedig a település népességmegtartó erejének fokozására, és a helyi szervezetek fenntartható működésének elősegítésére 2016. május 30-án 11 taggal megalakult SzolnOK Helyi Akciócsoport. Megalakulásának közvetlen célja a TOP 7.1.1 kódszámú konstrukció keretében elérhető források megszerzése volt a helyi közösségek fejlődése érdekében.
   
  A SzolnOK Helyi Akciócsoport (HACS) a közösségvezérelt helyi fejlesztések tervezése és megvalósítása érdekében elkészítette a Helyi Közösség Fejlesztési Stratégiát (HKFS-t).
   
  A stratégia alapjait a helyi közösségi és kulturális terek jobb kihasználtságának és fenntartható működtetésének elősegítése; minőségi, a helyi társadalom igényeit kielégítő, illetve a társadalmi befogadást elősegítő kulturális és közösségi szolgáltatások fejlesztése; helyi identitás, lokálpatriotizmus erősítése; a kultúra és közösségfejlesztés helyi gazdaságot élénkítő szerepének erősítése képezi. E négy specifikus célon túl figyelembe vette még a közös jövőkép elérését, helyi közösségek részvételének és tudatosságának fokozását, a helyi társadalom megújítását is.
   
  A SzolnOK. Helyi Akciócsoport, – ismertebb nevén „CLLD” – 2017. október 1-én kezdte meg működését a TOP-7.1.1-16-2016-00013 - „Egy OK.-kal több SzolnOK.! - Közösségi tervezés alapú kulturális és közösségi célú helyi fejlesztések Szolnokon” című pályázat keretében, s összesen 750 millió forintot fordíthatott a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia megvalósítására. Ebből a forráskeretből pályázati felhívások megjelentetésére és helyi projektek támogatására összesen 637,5 millió forint állt rendelkezésére.
   
  A CLLD program öt éves működése alatt, azaz a projekt teljes időtartama során 10 darab pályázati felhívást jelentetett meg, összesen mintegy  637,5 millió forint értékben, több mint 75 projekt támogatásáról döntött, melyből a visszalépések és elutasítások miatt 65 db valósult már meg, vagy van támogatott státuszban, összesen 630 202 882 Ft értékben.
   
  A nyílt pályázatok mellett lehetőség volt a stratégia legfontosabb céljainak elérése érdekében kulcsprojektek tervezésére.  Kulcsprojektként újul meg Szolnok öt darab játszótere, megvalósult a térfigyelőrendszer fejlesztése, valamint a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. által egy tárolótér építése.
   
  Szintén kulcsprojekt volt Szolnok MJV kulturális koncepciójánakelkészítése. Ez a koncepciójelenti az alapkövét annak a kezdeményezésnek, amelyet a város elkezdett felépíteni annak érdekében, hogy pályázhasson 2027-ben az Európa Kulturális Fővárosa címre.
   
  Hat különféle típusú felhívás nyilvános pályázat keretében került meghirdetésre. Ezek közül egy támogatott infrastrukturális fejlesztéseket. Ennek köszönhetően a Szolnoki Evangélikus Egyházközség elképzelése alapján létrejött a templom mellett egy új közösségi tér: az Adapterház, a TISZApART Mozi tetőterében kialakításra került egy új rendezvénytér, megújult és lifttel bővült a Vasutas Művelődési Ház, a Verseghy Ferenc Könyvtárban pedig az ifjúsági részleg fejlesztése valósult meg. A fenti projektek mellett említhetjük még a Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat fejlesztését, amelynek köszönhetően az Újvárosi Fejlesztési Iroda felújítása történt meg.
   
  A CLLD program ösztönözte aSzolnok városában működő civil szervezetek, közintézmények, kis- és középvállalkozások terveinekmegvalósítását is: nyílt kisprojektek keretében Ifjúsági programokmegvalósítására, Kulturális programok megvalósítására és Célcsoportorientált programok megvalósítására pályázhattak, s ennek köszönhetően 56 további kezdeményezés nyert támogatást.
   
  Számos egyéb szakmai rendezvény, workshop, tájékoztató nap, szakmai látogatás, eszmecsere, konferencia is támogatta a helyi közösségek erősödését, a Helyi Közösség Fejlesztési Stratégiában megfogalmazott célok megvalósítását.
   
  A projekt Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával valósult meg.
   
  A projektről bővebb információ a www.clldszolnok.huoldalon található.
   
  További információ kérhető:
   
  Kovácsné Horváth Éva
   
  HM Event Kft – Pályázati kommunikációért felelős sajtóreferens
   
  (Elérhetőség +3630659-4221, info@hmevent.hu)
   
   
   
  Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna
   
  CLLD munkaszervezet vezető
   
  (Elérhetőség: clld@szvf.hu)
  VISSZA

  Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

  SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app

  További hírek

  Különleges programokban bővelkedik az idei Múzeumok Éjszakája

  2024-06-18
  Tárlatvezetések, szerelmi jósda, tűzugrás, zenés programok és kézműves foglalkozások is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon.
   
      

  Évadzáró: Molnár László színművész a Szolnoki Szigligeti Színház örökös tagja lett

  2024-06-06

  Eredményes évadot tudhat maga mögött a Szolnoki Szigligeti Színház. A csütörtöki évadzáró társulati ülésen főként ezeket ismertették.

  A pedagógusokat köszöntötték a Szolnoki Galériában

  2024-05-31

  A legszebb hivatást gyakorolják, gyermekeket nevelnek, jellemet formálnak, példát mutatnak. A szolnoki önkormányzat csütörtökön a Szolnoki Galériában köszöntötte a pedagógusokat. Az eseményen megjelentek a vármegyeszékhely és a vármegye elöljárói, számos intézmény és hivatal képviselője, és természetesen a főszereplők: oktatók, nevelők, pedagógusok. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lázár János építési és közlekedési miniszter.

  Fókuszban a daganatos betegségek - Egészségfórumot tartottak a városházán

  2024-05-30

  A mozgásszegény életmódnak, az egészségtelen táplálkozásnak is köszönhetőn egyre gyakoribb a rákdiagnózis, a civilizációs betegség mind több embert érint. A megelőzésről, a gyógyítás és gyógyulás lehetőségeiről tartottak egészségfórumot a városházán.

  Megnyílt a Várkapu látogatóközpont

  2024-05-28

  Európa végváraként védjük a kontinens keresztény kultúráját, védjük nemzeti mivoltunkat - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Szolnokon.