Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.
  • Szolnoki gulyás

    A gulyás az Alföld egyik legjellegzetesebb, hagyományos magyar népi étele.

    A külföldiek szemében a magyar gasztronómia középpontjában a gulyás áll, mely egy életmód öröksége is egyben. Ennek az életmódnak itt volt a központja, az itteni végtelen legelőkről hajtották Európa számos országába a gulyások a kiváló húsú magyar marhákat.

    Bár a tradicionális gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a polgári konyha által megalkotott, a hétköznapjainkban is főzött gulyásleves, mégis azt valljuk, hogy a bogrács és a benne rotyogó gulyás a maga csodás ízvilágával egy falatnyi igazi alföldi, de legfőképpen szolnoki történelem.

    Érdekességek, különlegességek

    • Külföldi szakácskönyvben legelőször 1826-ban említették meg a gulyásételt Wiener oder Golasch-Fleisch, azaz bécsi- vagy gulyáshús néven. A gulyást azóta a világ számos országában készítik, de az igazi, hamisítatlan gulyás mindig a magyar bográcsokban fő meg.
    • Készült már gulyásleves ízű fagyi is.
    • Az első szakácskönyv, melyben a gulyás receptje megjelent, Rátz Zsuzsanna nevéhez, és az általa, 1816-1818-ban kiadott receptkönyvhöz fűződik.

    Sörgulyás recept

    Hozzávalók:

    • 1,5 kg marhalábszár
    • 2 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 db zöldpaprika
    • 2-3 db paradicsom
    • 2 liter világos sör
    • 1 kg burgonya
    • bors
    • pirospaprika

    Elkészítés:

    A húst és a burgonyát kockákra, a zöldpaprikát és a paradicsomot szeletekre vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.

    Egy kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát és elkeverjük.

    Hozzátesszük a húst, néhányszor megkeverjük, majd a saját levében rövid ideig pároljuk.

    Fűszerezzük, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot is, sörrel felöntjük.

    Amikor a hús már félig puha, jöhet a burgonya, és az egészet készre főzzük.

    Jó étvágyat!

    Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

    SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app