A gulyás az Alföld egyik legjellegzetesebb, hagyományos magyar népi étele.
A külföldiek szemében a magyar gasztronómia középpontjában a gulyás áll, mely egy életmód öröksége is egyben. Ennek az életmódnak itt volt a központja, az itteni végtelen legelőkről hajtották Európa számos országába a gulyások a kiváló húsú magyar marhákat.
Bár a tradicionális gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a polgári konyha által megalkotott, a hétköznapjainkban is főzött gulyásleves, mégis azt valljuk, hogy a bogrács és a benne rotyogó gulyás a maga csodás ízvilágával egy falatnyi igazi alföldi, de legfőképpen szolnoki történelem.
Érdekességek, különlegességek
- Külföldi szakácskönyvben legelőször 1826-ban említették meg a gulyásételt Wiener oder Golasch-Fleisch, azaz bécsi- vagy gulyáshús néven. A gulyást azóta a világ számos országában készítik, de az igazi, hamisítatlan gulyás mindig a magyar bográcsokban fő meg.
- Készült már gulyásleves ízű fagyi is.
- Az első szakácskönyv, melyben a gulyás receptje megjelent, Rátz Zsuzsanna nevéhez, és az általa, 1816-1818-ban kiadott receptkönyvhöz fűződik.
Sörgulyás recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhalábszár
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db zöldpaprika
- 2-3 db paradicsom
- 2 liter világos sör
- 1 kg burgonya
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítés:
A húst és a burgonyát kockákra, a zöldpaprikát és a paradicsomot szeletekre vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
Egy kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát és elkeverjük.
Hozzátesszük a húst, néhányszor megkeverjük, majd a saját levében rövid ideig pároljuk.
Fűszerezzük, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot is, sörrel felöntjük.
Amikor a hús már félig puha, jöhet a burgonya, és az egészet készre főzzük.
Jó étvágyat!