Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.

Szépkorúak akadémiája

Program kezdete:
2021-11-11 14:00
Program vége:
2021-11-11 16:00
Helyszín:
Aba-Novák Agóra Kulturális Központ
Szervező:
Program típusa:
rendezvény

November 11. 

13,8 milliárd év – Szépkorú Univerzum? (A világegyetem története)

Előadó: Ujlaki Csaba (ismeretterjesztő csillagász, TIT Bemutató Csillagvizsgáló vezető, Aba-Novák Agóra Csillagkedvelők Klubja vezető)

November 25. 

Evolúciós és társas hatások szerepe a nagyszülői gondoskodás alakulásában 

Előadó: Dr. Csinády Adriána (egyetemi adjunktus, DE BTK, Pszichológiai Intézet  Személyiség- és Klinikai Pszichológiai nem önálló Tanszék) 

Az előadás tartalma:

A nagyszülők meghatározó szerepet töltenek unokáik és a család életében, mégis kevés kutatás irányul e kapcsolatok vizsgálatára. Evolúciós pszichológiai szemszögből a nagyszülőség kialakulása óriási és az állatvilágban egyedülálló jelentőséggel bírt az emberi faj fejlődésének alakulására. Az előadás célja, hogy bemutassa, az embernél hogyan alakult a nagyszülői szerepvállalás az evolúció során és a kutatások milyen pozitív hozadékait találták e különleges, humán rokoni kapcsolatnak. 

December 9. 

Drónok a hétköznapokban - korunk játéka vagy nélkülözhetetlen munkaeszköz?

Előadó: Dr. Szabó Gergely (egyetemi docens, Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék) 

Az előadás tartalma:

A kisméretű repülő szerkezetek hihetetlen gyorsasággal lepik el egünket. De mit érdemes tudni ezekről az eszközökről? Vajon csak játéknak tekinthetők, vagy van hasznuk is a mindennapokban?  

Az előadás során  bemutatjuk a manapság előforduló, jellegzetes típusokat, az ezekkel történő adatgyűjtést, majd azt, hogy a feldolgozás során hogyan lesz digitális domborzatmodell és nagy felbontású fotótérkép a képekből, és ezeket a mindennapjaink során mennyi különböző területen tudjuk felhasználni.

További programok