Ez a weboldal sütiket használ, hogy az oldal összes funkcióját elérje. További információt az adatkezeléssel kapcsolatban az Adatvédelmi tájékoztató oldalunkon talál. Amennyiben elfogadja a sütik használatát weboldalunknak, kérjük kattintson az Engedélyez gombra.
  • Szolnoki halászlé

    A szolnoki gulyás mellett illendő szólni a szolnoki halászléről is, hiszen nem is oly rég a tiszai halászlé hungarikummá vált.

    Fontos leszögezni, hogy nincs két egyforma halászlé, hiszen mindenhol más recept alapján főzik.

    A szolnoki halászlé alapvetően tiszai halászlé, mely tészta nélkül készül. Az átpasszírozott alaplé sokféle halat tartalmaz, ponty, harcsa, keszeg, kárász, utóbbi kettő helyett esetleg süllő vagy törpeharcsa a klasszikus sorrend a bográcsban, sok vöröshagymával, nyakon öntve paprikával az alábbiak szerint:

    Hozzávalók:

    • 1 kg ponty
    • 0,5 kg harcsa
    • 0,25 kg keszeg
    • 0,25 kg kárász  
    • 3 fej vöröshagyma  
    • őrölt paprika  
    • 2-3 db tv. paprika
    • 2-3 db paradicsom  
    • só    

    Elkészítés:

    A megtisztított harcsát és pontyot kifilézzük, a pontyfiléket beirdaljuk, majd a harcsafilékkel együtt feldaraboljuk és besózzuk, s a hűtőbe félre tesszük.

    A visszamaradt halcsontokból, a halfejekből, a kárászból, a keszegből és az összevágott vöröshagymából egy tartalmas alaplevet készítünk, melyet őrölt paprikával fűszerezünk és sóval ízesítünk.

    Összevágott friss paprikát és paradicsomot teszünk hozzá, majd addig főzzük, míg a lé erőteljesen hal ízű nem lesz.

    Ezután az alaplevet átpasszírozzuk, belefőzzük a lesózott ponty- és harcsafiléket, illetve a haltejet és halikrát.

    A tűzről levéve azonnal forrón tálaljuk.

    Jó étvágyat!

    Tisztelt Olvasó! Szolnok hírei, programjai iOS és androidos mobiltelefonjáról is elérhetők. Töltse le az alkalmazásboltból a SzolnokApp mobil alkalmazást és olvassa mobiljáról a legfrissebb szolnoki információkat!

    SzolnokApp link: http://info.szolnok.hu/app